مقدمه:
امروزه رکوردهاي ورزشی هر سال در حال تغییر و پیشرفت است. کشورها باهدف شعار المپیک یعنی بالاتر، سریعتر و قويتر بی درنگ و پرشتاب در حال برنامه ریزي هستند و در این مسیر از ابزارهاي گوناگون بهره میبرند.
بیومکانیک ورزشی یکی از این ابزارها بوده که در سالهاي اخیر در ارتقا ورزش قهرمانی نقش داشته و در آینده موثرتر در خدمت ورزش قرار خواهد گرفت. هدف این مقاله تلاش در معرفی کارکردهاي علم بیومکانیک ورزشی در اجراي مهارت هاي ورزشی است.
بیومکانیک و ارتقاء مهارت ورزشی:
در حوزه ورزش قهرمانی، اگر چه در کشور ما ضرورت علمی کردن ورزش به منظور رسیدن به جایگاهی مناسب در دنیا احساس می شود، اما رسیدن به این هدف مستلزم عبور از شعار زدگی و برنامه ریزي منطقی در به کارگیري علوم مختلف در بهبود جنبه هاي مختلف نظیر شناخت عوامل موثر در قهرمانی، ارتقا سطح آگاهی مربیان از ویژگی هاي بدنی ورزشکاران و ظرفیت هاي عملکردي موثر در موفقیت ورزشی است. بیومکانیک ورزشی از طرق مختلف میتواند در ارتقاء ورزش قهرمانی و متحول کردن رکوردهاي ورزشی موثر باشد.
- اصلاح شیوه هاي تمرینی و بهبود وضعیت و ظرفیت بدنی ورزشکار متناسب با نوع ورزش و مهارت: تحقیقات بیومکانیکی در بهره مندي از روشهاي تمرینی نوین به جاي تمرینات سنتی توانسته ظرفیت فیزیکی در ورزشکاران را ارتقاء بخشد. نمونه اي از آن کاربرد تمرینات پلایومتریک براي افزایش توان عضلانی و چابکی است .
- اصلاح یا تغییر تکنیکهاي ورزشی: براي نمونه تحقیقات بیومکانیکی اواخر دهه 1960 تغییر در پاسچر و پوزیشن, دست شناگران تحولی عظیم در نیروي کشش و پیشروي ایجاد کرد .
- بهینه سازي تعامل ورزشکار با محیط و ابزار مورد استفاده در ورزش مبتنی بر قوانین علمی و مکانیکی در ورزش قهرمانی: مطالعات مختلف کینماتیکی و کینتیکی مرتبط با اثر کفش در تعامل بهتر ورزشکار با شرایط محیطی و مهارت به منظور بهبود اجرا و یا پیشگیري از آسیب ورزشی منجر به تحولی عظیم در طراحی کفش ورزشی شده است .
بیومکانیک و ورزش همگانی :
در حوزه ورزش همگانی، علم بیومکانیک از چند طریق میتواند ورود پیدا کند و در نتیجه باعث ارتقا سطح سلامت جامعه شود:
1) از طریق آموزش مفاهیم و مباحث بیومکانیکی نظیر ارائه روش اجراي صحیح فعالیتهاي روزمره به منظور کاهش تاثیر نیروهاي غیرمتعارف بر مفاصل و عضلات و برخورداري از پاسچر مناسب .
2) راه دیگر کاربرد علم بیومکانیک در ارتقاء عملکرد حرکتی افرادي که به نوعی با اختلالات عضلانی- اسکلتی مواجه اند . این حوزه از طریق کاربرد مفاهیم بیومکانیکی در جهت اصلاح حرکات و ساخت ابزار کمکی نظیر وسایل ارتوتیکی کمک میکند .
3) شناسایی، کشف و ارزیابی ویژگیهاي فیزیکی یکی دیگر از کارکردهاي بیومکانیک است که در مقوله استعدادیابی ورزشی میتواند به هر دو حوزه ورزش قهرمانی و همگانی کمک کند.
پژوهش در علوم توانبخشی، شماره 9
بدون دیدگاه